- II. Fiziksel Aktivite ve Beyin
- III. Öğrenme İçin Fiziksel Aktivitenin Yararları
- IV. Fiziksel Aktivite Hafızayı Nasıl Geliştirebilir?
- V. Fiziksel Aktivite ve Dikkat
- VI. Fiziksel Aktivite ve Idare edici İşlev
- VII. Fiziksel Aktivite ve Toplumsal-Romantik Inkişaf
- Fiziksel Aktivite ve Bilimsel nitelikli Başarı
- Evlatları Hareket Ettirmenin Yolları
II. Fiziksel Aktivite ve Beyin
III. Öğrenme İçin Fiziksel Aktivitenin Yararları
IV. Fiziksel Aktivite Hafızayı Nasıl Geliştirebilir?
V. Fiziksel Aktivite ve Dikkat
VI. Fiziksel Aktivite ve Idare edici İşlev
VII. Fiziksel Aktivite ve Toplumsal-Romantik Inkişaf
VIII. Fiziksel Aktivite ve Bilimsel nitelikli Başarı
IX. Evlatların Hareket Etmesini Nasıl Sağlarsınız
Standart Sorulan Sorular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Egzersiz ve Eğitim | Fiziksel aktivite öğrenmeyi iyi mi artırabilir? |
Fiziksel Aktivite ve Öğrenme | Öğrenciler için fizyolojik aktivitenin yararları |
Gövde eğitimi | Çocuğunuzun günlük rutinine daha çok fizyolojik aktivite iyi mi dahil edilir? |
Beyin ve Egzersiz | Fiziksel aktivite hafızayı, dikkati, idare edici işlevi ve sosyal-duygusal gelişimi iyi mi iyileştirebilir? |
Fiziksel Aktivitenin Yararları | Gelişmiş bilimsel niteliği olan başarı |
II. Fiziksel Aktivite ve Beyin
Fiziksel aktivitenin beyin üstünde hafızayı, dikkati, idare edici işlevleri ve sosyal-duygusal gelişimi iyileştirmek de dahil olmak suretiyle birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
Fiziksel aktivitenin en malum yararlarından biri hafızayı geliştirme kabiliyetidir. Emek harcamalar, tertipli egzersiz meydana getiren kişilerin bellek testlerinde egzersiz yapmayanlara gore daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir. Bunun sebebi muhtemelen egzersizin beyne giden kan akışını çoğaltması ve bunun da bilişsel işlevi iyileştirmeye destek olmasıdır.
Fiziksel aktivite dikkati geliştirmeye de destek olabilir. Emek harcamalar, egzersiz meydana getiren kişilerin görevlere odaklanma ve yolda kalma olasılıklarının daha yüksek bulunduğunu göstermiştir. Bunun sebebi muhtemelen egzersizin dikkati etkileyebilecek stresi ve kaygıyı azaltmaya destek olmasıdır.
Idare edici işlev, planlama, organize etme ve sorun çözme için lüzumlu olan bir takım bilişsel beceridir. Fiziksel aktivitenin çocuklarda ve yetişkinlerde idare edici işlevi iyileştirdiği gösterilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen egzersizin idare edici işlev için lüzumlu olan beynin değişik yerler arasındaki bağlantılarını güçlendirmeye destek olmasıdır.
Fiziksel aktivite bununla birlikte sosyal-duygusal gelişimi iyileştirmeye destek olabilir. Emek harcamalar, egzersiz meydana getiren kişilerin daha sevinçli olma, iyi ilişkiler kurma ve stres karşısında daha dirayetli olma olasılıklarının daha yüksek bulunduğunu göstermiştir. Bunun sebebi muhtemelen egzersizin ruh halini iyileştirici tesirleri olan endorfinleri özgür bırakmasıdır.
Genel hatlarıyla, fizyolojik aktivitenin hafızayı, dikkati, idare edici işlevi ve sosyal-duygusal gelişimi iyileştirmek de dahil olmak suretiyle beyin için bir takım faydası vardır. Bu faydalar insanların okulda, işte ve ilişkilerinde daha iyi performans göstermelerine destek olabilir.
III. Öğrenme İçin Fiziksel Aktivitenin Yararları
Fiziksel aktivitenin öğrenme üstünde fazlaca sayıda faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Gelişmiş bellek
- Artan dikkat
- Gelişmiş idare edici işlevi
- Gelişmiş sosyal-duygusal inkişaf
- Bilimsel nitelikli başarının artması
Bu kısımda bu faydaların her birini daha ayrıntılı olarak ele alacağız.
IV. Fiziksel Aktivite Hafızayı Nasıl Geliştirebilir?
Fiziksel aktivitenin hem çocuklarda bununla beraber yetişkinlerde hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir. 7-11 yaş aralığındaki çocuklar üstünde meydana getirilen bir emek harcama, 12 haftalık aerobik egzersiz programına katılanların bellek testlerinde egzersiz yapmayanlara gore daha iyi performans gösterdiğini bulmuştur. 55-68 yaş aralığındaki yetişkinler üstünde meydana getirilen başka bir emek harcama, 12 haftalık yürüyüş programına katılanların bellek ve dikkat becerilerini geliştirdiğini bulmuştur.
Fiziksel aktivitenin hafızayı iyi mi geliştirdiği tam olarak anlaşılamamıştır sadece egzersizin bellek oluşumunda rol oynayan BDNF (beyin kaynaklı nörotrofik unsur) şeklinde muayyen beyin kimyasallarının seviyelerini artırabileceği düşünülmektedir. Egzersiz ek olarak beyne giden kan akışını iyileştirmeye destek olabilir ve bu da hafızanın iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Fiziksel aktivite hafızayı geliştirmenin yanı sıra dikkat, sorun çözme ve karar verme şeklinde öteki bilişsel becerileri de geliştirmeye destek olabilir. Bundan dolayı fizyolojik aktivite çoğu zaman çocuklarda ve gençlerde bilimsel niteliği olan performansı iyileştirmenin bir yolu olarak önerilir.
Hafızanızı geliştirmek istiyorsanız, günlük rutininize daha çok fizyolojik aktivite eklemeyi düşünün. Orta düzeyde bir egzersiz bile ayrım yaratabilir. Haftanın bir çok günü bir tek birkaç dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmak hafızanızı ve öteki bilişsel becerilerinizi geliştirmenize destek olabilir.
V. Fiziksel Aktivite ve Dikkat
Fiziksel aktivite çocuklarda ve gençlerde dikkati geliştirmeye destek olabilir. Bir emek harcama, 10 haftalık bir egzersiz programına katılan evlatların dikkat sürelerinde ve odaklanma kabiliyetlerinde iyileşmeler bulunduğunu buldu. Başka bir emek harcama, standart bir teste girmeden ilkin 20 dakika egzersiz meydana getiren evlatların egzersiz yapmayan çocuklardan mühim seviyede daha yüksek puan aldığını buldu.
Fiziksel aktivitenin dikkat üstündeki yararları birkaç faktöre bağlı şeklinde görünüyor. Egzersiz, beyne giden kan akışını iyileştirmeye destek olabilir ve bu da artan uyanıklığa ve odaklanmaya yol açabilir. Egzersiz ek olarak, dikkati etkileyebilecek stresi ve kaygıyı azaltmaya destek olabilir. En son, egzersiz ruh halini iyileştirmeye destek olabilir ve bu da odaklanmayı kolaylaştırabilir.
Çocuğunuzun dikkati hikayesinde endişeleriniz var ise, fizyolojik aktivitenin yararlı olup olamayacağını doktorunuzla görüşün. Çocuğunuzun günlük rutinine daha çok fizyolojik aktivite eklemenin birçok yolu vardır, mesela dışarıda oynamak, yürüyüşe çıkmak yahut spora katılmak.
VI. Fiziksel Aktivite ve Idare edici İşlev
Idare edici işlev, davranışlarımızı planlamamızı, organize etmemizi ve yönetmemizi elde eden bir takım bilişsel beceridir. Emek harcama belleği, dikkat, kısıtlama ve elastikiyet şeklinde becerileri ihtiva eder. Fiziksel aktivitenin çocuklarda ve gençlerde idare edici işlevi iyileştirdiği gösterilmiştir. 12 yaşındaki çocuklar üstünde meydana getirilen bir emek harcama, günde minimum dakika orta ila şiddetli fizyolojik aktiviteye katılanların, fizyolojik aktiviteye katılmayanlara gore daha iyi idare edici işlev puanlarına haiz bulunduğunu bulmuştur. Başka bir emek harcama, 12 haftalık bir fizyolojik aktivite müdahalesine katılan evlatların emek harcama belleğinde, dikkatlerinde ve engellemelerinde iyileşmeler gösterdiğini bulmuştur.
Fiziksel aktivitenin idare edici işlevi iyileştirdiği mekanizmalar tam olarak anlaşılmamıştır, sadece egzersizin beyne giden kan akışını artırabileceği ve bunun da bilişsel işlevi iyileştirmeye destek olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, egzersiz ruh halini iyileştirici tesirleri olan ve odaklanma ve dikkati iyileştirmeye destek olabilecek endorfinleri özgür bırakabilir.
Fiziksel aktivite, çocuklar ve gençler için sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır. Fiziksel sıhhat için birçok faydasının yanı sıra egzersiz, bilişsel işlevi ve bilimsel niteliği olan başarıyı da iyileştirmeye destek olabilir.
VII. Fiziksel Aktivite ve Toplumsal-Romantik Inkişaf
Fiziksel aktivite evlatların sosyal-duygusal gelişimine de yarar sağlayabilir. Egzersiz, evlatların duygularını düzenlemelerine, stresi yönetmelerine ve başkalarıyla pozitif yönde ilişkiler kurmalarına destek olabilir.
Bir inceleme, tertipli fizyolojik aktiviteye katılan evlatların endişe ve depresyon yaşama olasılığının daha düşük bulunduğunu buldu. Ek olarak akranları ve öğretmenleriyle pozitif yönde ilişkiler kurma olasılıkları daha yüksekti.
Başka bir emek harcama, fizyolojik aktiviteye katılan evlatların daha yardımsever ve işbirlikçi olma olasılıklarının daha yüksek bulunduğunu buldu. Ek olarak saldırgan yahut yıkıcı olma olasılıkları daha düşüktü.
Bu bulgular, fizyolojik aktivitenin evlatların okulda ve hayatta başarı göstermiş olmak için gerekseme duydukları toplumsal ve romantik becerileri geliştirmelerine destek olabileceğini düşündürmektedir.
Yukarıda sıralanan faydaların yanı sıra fizyolojik aktivite, evlatların daha iyi uyumasına, genel sağlıklarını iyileştirmesine ve kronik rahatsızlık risklerini azaltmasına da destek olabilir.
Şayet bir ebeveynseniz, çocuğunuzun tertipli egzersize katılmasını teşvik ederek fizyolojik aktivitenin faydalarını elde etmesine destek olabilirsiniz. Çocuğunuzun hem evde bununla beraber okulda vücudunu hareket ettirmesi için bol miktarda fırsat olduğu için güvenilir olun.
Siz de çocuğunuza iyi mesela ve fizyolojik aktiviteyi kendi hayat tarzınızın bir parçası haline getirerek onun sıhhatli alışkanlıklar geliştirmesine destek olabilirsiniz.
Fiziksel Aktivite ve Bilimsel nitelikli Başarı
Fiziksel aktivitenin bilimsel niteliği olan başarı için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Dikkat ve odaklanma kabiliyetinte artış
- Artan emek harcama belleği
- Gelişmiş sorun çözme becerileri
- Gelişmiş bilimsel niteliği olan performans
Birçok emek harcama, fizyolojik olarak etken olan öğrencilerin, fizyolojik olarak etken olmayan öğrencilere gore daha iyi notlara haiz olma eğiliminde bulunduğunu göstermiştir. 10.000’den fazla öğrenciyi 10 sene süresince takip eden bir emek harcama, ortaokulda fizyolojik olarak etken olan öğrencilerin liseden mezun olma ve üniversiteye gitme olasılıklarının, fizyolojik olarak etken olmayan öğrencilere gore daha yüksek bulunduğunu bulmuştur.
3-5. sınıflardaki 2.000’den fazla öğrenciyi inceleyen başka bir inceleme, fizyolojik olarak etken olan öğrencilerin standart testlerde etken olmayan öğrencilere gore daha yüksek puanlar aldığını buldu.
Bu emek harcamalar fizyolojik aktivitenin öğrencilerin daha iyi öğrenmelerine ve daha yüksek notlar almalarına destek olabileceğini öne sürüyor. Sadece, fizyolojik aktivitenin bilimsel niteliği olan öğrenmenin yerini tutmadığını belirtmek önemlidir. Fiziksel olarak etken olan öğrencilerin yeniden de çalışmak ve öğrenmek için süre ve gayret masrafları icap eder.
Sadece fizyolojik aktivite öğrencilerin daha etken bir halde öğrenmelerine ve daha iyi notlar almalarına destek olabilir. Şayet bir ebeveynseniz, çocuğunuzun fizyolojik olarak etken olmasını teşvik ederek bilimsel niteliği olan başarısını artırmasına destek olabilirsiniz.
Evlatları Hareket Ettirmenin Yolları
Evlatları hareket ettirmenin birçok yolu vardır ve en iyi yaklaşım her çocuğa gore değişecektir. Evlatları hareket ettirmeye çalışırken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birtakım şeyler şunlardır:
- Keyifli hale getirin!
- Evlatların keyif alacağı aktiviteleri bulun.
- Çocuklarınızı bir tek planlanan egzersiz saatlerinde değil, gün süresince vücutlarını hareket ettirmeye teşvik edin.
- Sabırlı ve destekleyici olun.
Evlatları hareket ettirmek için birtakım hususi ipuçları:
- Çocuklarınızın dışarıda oynamaları için bol miktarda fırsat olduğu için güvenilir olun.
- Çocuklarınızı okula yahut öteki aktivitelere yayan yahut bisikletle gitmeye teşvik edin.
- Çocuklarınızı keyif aldıkları spor yahut öteki ders dışı aktivitelere kaydedin.
- Bütün aileyi fizyolojik aktiviteye dahil edin.
Evlatları hareket ettirmek fizyolojik ve psikolojik sağlıkları için önemlidir. Bunu keyifli ve eğlenceli hale getirerek, evlatların fizyolojik aktiviteye karşı yaşam boyu sürecek bir sevgi geliştirmelerine destek olabilirsiniz.
S: Fiziksel aktivitenin öğrenmeye yararları nedir?
A: Fiziksel aktivite hafızayı, dikkati, idare edici işlevleri, sosyal-duygusal gelişimi ve bilimsel niteliği olan başarıyı artırabilir.
S: Fiziksel aktivite hafızayı iyi mi geliştirebilir?
A: Fiziksel aktivite beyne giden kan akışını artırabilir ve bu da bellek sağlamlaştırmayı geliştirmeye destek sağlar. Egzersiz ek olarak stresi azaltmaya destek olabilir ve bu da bellek performansını iyileştirebilir.
S: Fiziksel aktivite dikkati iyi mi geliştirebilir?
A: Fiziksel aktivite uyanıklığı artırarak ve yorgunluğu azaltarak dikkati geliştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmeye destek olabilir.
S: Fiziksel aktivite idare edici işlevleri iyi mi geliştirebilir?
A: Fiziksel aktivite, emek harcama belleğini ve bilişsel esnekliği artırarak idare edici işlevi iyileştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak sorun çözme becerilerini ve karar verme kabiliyetlerini geliştirmeye destek olabilir.
S: Fiziksel aktivite sosyal-duygusal gelişimi iyi mi artırabilir?
A: Fiziksel aktivite, öz saygıyı artırarak, stresi azaltarak ve pozitif yönde duyguları teşvik ederek sosyal-duygusal gelişimi iyileştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak kişilerarası becerileri ve takım emek vermesi kabiliyetlerini geliştirmeye destek olabilir.
S: Fiziksel aktivite bilimsel niteliği olan başarıyı iyi mi artırabilir?
A: Fiziksel aktivite, dikkat, odaklanma ve emek harcama belleğini artırarak bilimsel niteliği olan başarıyı iyileştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye destek olabilir, bu da bilimsel niteliği olan performansın artmasına yol açabilir.
S: Çocuklarımın daha çok hareket etmesini iyi mi sağlayabilirim?
A: Çocuklarınızın daha çok hareket etmesini sağlamanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Onları dışarıda oynamaya teşvik edin.
- Onları spora yahut ders dışı aktivitelere kaydedin.
- Onları yürüyüşe yahut bisiklet sürmeye çıkarın.
- Evde beraber etken oyunlar oynayın.
- Fiziksel aktiviteyi ailenizin günlük rutininin bir parçası haline getirin.
0 Yorum